Gramigna se zeleninou a škeblemi
Suroviny
- 350 g Těstoviny gramigna
- 200 g Cuketa
- 200 g Rajčata
- 50 g Celer řapíkatý
- 60 g Petržel - nať
- 800 g Mušle slávky
- 20 g Fenykl obecný
- 200 g Mrkev kořen
- 5 g Pepř černý celý
- 5 g Sůl
- 100 ml Víno bílé
- 75 ml Olej olivový
- 1 ks Pórek
- 1 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1132 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 56 mg
- Draslík 1324.6 mg
- Vláknina 14715 mg
- Vitamín A 14715 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.7 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukety, celer a mrkev očistíme. Pórek pokrájíme na kolečka. Mrkev a celer povaříme 1 minutu v osolené vařící vodě. Spaříme a pokrájíme na proužky.
-
2
Oloupeme stroužky česneku rozdrtíme. Petrželku nasekáme a fenykl natrháme na kousky. Oškrábeme slávky, omyjeme pod tekoucí studenou vodou, scedíme a dáme do pánve. Přidáme česnek, nasekanou petrželku, bílé víno, 2 lžíce oleje a při střední teplotě za občasného potřesení pánví necháme pod pokličkou otevřít. Stáhneme pánev ze sporáku, vyloupeme slávky ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a slávky, které se neotevřely, tekutinu z jejich vaření jemně scedíme a uschováme.
-
3
Nalijeme do pánve olej a osmažíme kolečka pórku. Přidáme kolečka cuket a vše smažíme, přidáme kolečka mrkve a pokrájený celer, sůl a pepř. Dusíme 6-8 minut. Přidáme vyloupané slávky, proužky rajčat, několik lžic tekutiny z vaření slávek a další minutu povaříme.
-
4
Těstoviny uvaříme a promícháme s připravenou omáčkou. Hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou a fenyklem. Podáváme horký.