Slávky na kari
Suroviny
- 5 g Pepř černý celý
- 350 g Těstoviny Fusilli
- 50 g Celer řapíkatý
- 60 g Petržel - nať
- 30 g Kari koření
- 5 g Sůl
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 100 ml Víno bílé
- 70 ml Olej olivový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Jablka
- 1 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 kg Mušle slávky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 29 g
- Sodík 1261 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 1199.1 mg
- Vláknina 18137.5 mg
- Vitamín A 18137.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.9 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme česnek a cibuli, oškrábeme mrkev a očistíme celer. Všechnu zeleninu omyjeme, cibuli nasekáme, celer pokrájíme, mrkev nakrájíme na kolečka a stroužky česneku rozdrtíme. Oloupeme jablko a pokrájíme na kostičky.
-
2
Oškrábeme slávky, omyjeme a dáme do pánve. Přidáme stroužek česneku, lžíci oleje, petrželku, víno a při střední teplotě za občasného potřesení pánví necháme otevřít.
-
3
Pánev stáhneme ze sporáku, vyloupeme slávky ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Tekutinu, v níž se vařily, přecedíme přes sítko a uschováme.
-
4
Do pánve nalijeme zbývající olej, rozehřejeme a osmažíme nasekanou cibuli, pokrájenou mrkev a celer, stroužek česneku a na kostičky pokrájené jablko.
-
5
Přidáme kari, sůl, pepř a vše promícháme. Přilijeme 1 dl uschované tekutiny z vaření slávek a povaříme. Protlačíme směs sítem do pánve, přilijeme smetanu a necháme zčásti vyvařit. Přidáme vyloupané slávky a prohřejeme. Uvaříme těstoviny v dostatečném množství osolené vody a smícháme s připravenou omáčkou na kari. Posypeme petrželkou, promícháme a pokrm podáváme horký.