Těstoviny z Istrie

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 350 g Těstoviny Penne
  • 400 g Mušle srdcovky
  • 200 g Rajčata
  • 50 g Petržel - nať
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 400 g Treska aljašská
  • 400 g Mušle slávky
  • 100 ml Víno bílé
  • 60 ml Olej olivový
  • 2 ks Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 746 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 851 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 65 mg
  • Draslík 1008.9 mg
  • Vláknina 3527.5 mg
  • Vitamín A 3527.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.3 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušličky omyjeme. Oškrábeme kartáčem slávky a dáme stranou. Očistíme tresku, vykucháme, vykrájíme z ní plátky, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na kousky.

  • 2

    Omyjeme rajčátka a rozkrojíme na poloviny. Oloupeme stroužky česneku a cibuli. Cibuli pokrájíme a stroužky česneku lehce rozmačkáme. Petrželku nasekáme.

  • 3

    Scedíme mušličky, dáme je do velké pánve, přidáme slávky, trochu nasekané petrželky, bílé víno, stroužek česneku a lžíci oleje. Mušličky a slávky necháme za občasného potřesení pánví při střední teplotě pod pokličkou otevřít.

  • 4

    Plody moře scedíme, vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy (několik mušliček uschováme vcelku). Vyhodíme skořápky, ale také mušličky a slávky, které se neotevřely. Jemným sítkem přecedíme tekutinu, v níž se vařily, a dáme ji stranou. Do pánve nalijeme zbývající olej a osmažíme na něm nakrájenou cibuli a zbývající stroužek česneku. Přidáme kousky masa z tresky a smažíme je 2 minuty, aby mírně zezlátly. Trochu je osolíme a opepříme, vyjmeme děrovanou lžící a dáme stranou.

  • 5

    Do téže pánve dáme rajčátka a chvíli je prudce podusíme. Přidáme mušličky (i ty ve skořápkách), slávky, několik lžic tekutiny z vaření a vše prohřejeme. V hrnci uvedeme do varu potřebné množství vody, osolíme ji a dáme do ní vařit těstoviny. Scedíme je, jakmile budou al dente, promícháme s omáčkou s mušličkami a slávkami, přidáme kousky masa z tresky, posypeme vše zbývající petrželkou a horké podáváme.

Komentáře k receptu