Stracci s mušlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 662 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 19 g
- Sodík 567 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 129.7 mg
- Draslík 386.7 mg
- Vláknina 8490 mg
- Vitamín A 8490 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 660.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle omyjeme a necháme je několik hodin ve studené osolené vodě. Oloupeme stroužek česneku, podrtíme. Opereme, osušíme a nasekáme petrželku. Oloupeme cibulku, omyjeme ji a dáme stranou. Odkrojíme cuketám stopky, cukety omyjeme a pokrájíme na kolečka.
-
2
Mušle omyjeme pod tekoucí vodou, scedíme, dáme do pánve. Přidáme česnek, sekt, lžíci oleje, nasekanou petrželku a při střední teplotě za občasného potřesení pánví necháme pod pokličkou otevřít. Stáhneme pánev ze sporáku, mušličky vyloupeme a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a mušle, které se neotevřely. Tekutinu z vaření jemně scedíme a uschováme.
-
3
Těsto ( z mouky, vajec a soli) válečkem rozválíme na plát, ostrým nožem z něj vykrajujeme nepravidelné obdélníky o rozměrech zhruba 6x4 cm (stracci) a pokládáme je na lehce pomoučený vál, aby proschly.
-
4
Mezitím rozehřejeme v pánvi zbývající olej a osmažíme na něm nasekanou cibuli. Přidáme kolečka cuket a osmažíme je tak, aby byla po obou stranách dozlatova. Přidáme vyloupané mušličky a přilijeme trochu tekutiny, v níž se vařily. Směs osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, vše za občasného zamíchání dřevěnou vařečkou asi 2 minuty vaříme. Nakonec přisypeme omyté a na kousky natrhané lístky bazalky.
-
5
Ve velkém hrnci uvedeme do varu dostatečné množství vody, osolíme ji a dáme do ní vařit těstoviny. Ve chvíli, kdy budou al dente, je scedíme a promícháme s připravenou omáčkou z mušliček a cuket.