Zeleninový nákyp s mořským jazykem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Garnát obecný
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 400 g Mořský jazyk
  • 60 g Bazalka
  • 50 ml Olej olivový
  • 2 ks Cuketa
  • 1 ks Paprika zelená
  • 4 ks Rajčata
  • 1 ks Šalotka
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 405 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 970 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 185.8 mg
  • Draslík 927.6 mg
  • Vláknina 3935 mg
  • Vitamín A 3935 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plátky mořského jazyka omyjeme a osušíme. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky. Odkrojíme stopku cuket, z papriky vykrojíme jádřinec a odstraníme bílou vnitřní dužinu. Připravenou zeleninu pokrájíme na kostičky. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme, oloupeme,zbavíme semínek a pokrájíme dužinu na kostičky. Oloupeme česnek a šalotku, omyjeme a odděleně nasekáme. Opereme bazalku a natrháme lístky na kousky.

  • 2

    Dáme do mísy polovinu rajčat, přidáme nasekaný česnek, lžíci oleje a trochu natrhaných lístků bazalky. Osolíme, opepříme a dáme stranou. Nalijeme do pánve zbývající olej, přidáme nasekanou šalotku a osmažíme, aby nezhnědla. Přidáme na kostičky pokrájenou papriku a cukety. Vše 2-3 minuty smažíme. Směs osolíme, opepříme a za občasného zamíchání necháme 4-5 minut na sporáku. Přidáme zbývající rajčata, vše posypeme zbývající bazalkou a dáme do mísy.

  • 3

    Máslem vymažeme 4 formičky, do kterých vložíme pokrájené plátky mírně osoleného mořského jazyka. Do mísy s osmaženou zeleninou přidáme pokrájené ocásky garnátů a vše důkladně promícháme. Do formiček rozdělíme maso z mořského jazyka, směs z mísy a v troubě předehřáté na 180°C vše 8-10 minut povaříme ve vodní lázni. Po vytažení z trouby necháme hotový předkrm 10 minut odstát. Vyklopíme na servírovací mísu. Podáváme s horkými rajčaty s bazalkou.

Komentáře k receptu