Mušle plněné rýží a rajčaty
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 16 g
- Sodík 564 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 706.6 mg
- Vláknina 7977.5 mg
- Vitamín A 7977.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle omyjeme a necháme cca 3 hodiny v osolené studené vodě. Scedíme a dáme na pánev. Přilijeme 2 lžíce bílého vína a 1 lžíci oleje a při střední teplotě, pod pokličkou, za občasného potřesení pánví vaříme, dokud se neotevřou. Stáhneme pánev ze sporáku, mušle vyloupeme a dáme do mísy. Ty, které se neotevřely, vyhodíme. Skořápky vymyjeme a položíme na kuchyňskou utěrku.
-
2
Šťávu vzniklou při vaření mušlí jemně scedíme, nalijeme do hrnce, přidáme 2 sklenice vody a přivedeme k varu. Přidáme šafrán, rýži a při střední teplotě, pod pokličkou, vaříme 15-18 minut. Oloupeme šalotku a jemně nasekáme. Rajčata spaříme a oloupeme, zbavíme semínek, necháme okapat a pak nakrájíme na kostičky. Očistíme petrželku a nasekáme.
-
3
V pánvi osmažíme na zbývajícím oleji nasekanou šalotku, ale nenecháme ji zbarvit dohněda. Přidáme nakrájená rajčata, osolíme a opepříme. Přilijeme zbývající bílé víno. Víno necháme prudce vyvařit. Nakonec přidáme vyloupané mušličky, uvařenou rýži a nasekanou petrželku. Vše promícháme. Směsí naplníme prázdné skořápky, urovnáme na servírovací mísu a podáváme.