Námořnický rýžový salát
Suroviny
- 100 g Celer - nať
- 100 g Okurky
- 100 g Rajčata
- 5 g Sůl
- 60 g Petržel - nať
- 5 g Pepř černý celý
- 200 g Treska aljašská
- 100 g Paprika červená
- 400 g Chobotnice
- 300 g Rýže předvařená (parboiled)
- 60 ml Olej olivový
- 40 ml Citronová šťáva
- 12 ks Garnát obecný
- 12 ks Mušle slávky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3160 kcal
- Sacharidy 182 g
- Tuky 85 g
- Sodík 9359 mg
- Bílkoviny 389 g
- Uhlovodany 180 g
- Cholesterol 912.7 mg
- Draslík 10593.5 mg
- Vláknina 7347.5 mg
- Vitamín A 7347.5 mg
- Vitamín B6 2.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 315 mg
- Vitamín E 18.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 126.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme petrželku a jemně ji pokrájíme. Očistíme papriky, okurky a celer a rovněž najemno pokrájíme. Ostrým nožem nakrájíme tresčí maso na plátky. Omyjeme a očistíme slávky, odstraníme z nich všechny nečistoty. Dáme je do hrnce zakrytého pokličkou a prudce je
-
2
2-3 minuty povaříme, aby se otevřely.
-
3
Očistíme chobotničky, vykucháme je, odstraníme z nich oči a zobáčky, propláchneme a dáme vařit s garnáty a tresčím masem do hrnce s osolenou vodou. Když je maso uvařené, postupně je vytahujeme (chobotničky potřebují asi 20 minut, ostatní mnohem méně).
-
4
Uvaříme rýži. Nasypeme ji do hluboké mísy, přidáme slávky v jedné polovině skořápky, zeleninu, maso z tresky, chobotničky a garnáty. Potom přidáme olej a scezenou citronovou šťávu, špetku soli a špetku čerstvě namletého pepře, vše promícháme, rozdělíme na jednotlivé talíře a posypeme nasekanou petrželkou.