Rak s kokosovým ořechem
Suroviny
- 50 g Cibule
- 50 g Majonéza
- 30 g Olivy černé
- 200 g Okurka salátová
- 50 g Celer řapíkatý
- 250 g Rak říční
- 20 g Protlak rajčatový
- 20 ml Ocet vinný
- 5 ml Tabasco
- 500 ml Voda pitná
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Ředkvička
- 1 ks Jablka
- 1 ks Salát hlávkový
- 2 ks Kokos čerstvý
- 1 hrst Pistácie
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2001 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 181 g
- Sodík 293 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 71.3 mg
- Draslík 2237.7 mg
- Vláknina 96768.5 mg
- Vitamín A 96768.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.5 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozkrojíme kokosové ořechy, vyškrábeme z nich dužinu a pokrájíme ji. Oloupeme cibuli, očistíme zahradní celer, cibuli i celer
-
2
dáme do hrnce a zalijeme 0,5 litru vody. Přidáme bobkový list,
-
3
špetku soli, špetku čerstvě mletého pepře a vinný ocet. Přivedeme k varu, asi 10 minut povaříme, přidáme raky a při střední teplotě je asi 5-6 minut vaříme. Scedíme je, necháme vychladnout a vyloupeme je.
-
4
Nakrájíme na plátky celer. Hlávkový salát rozebereme na listy, opereme, osušíme a pokrájíme. Omyté ředkvičky nakrájíme na tenké proužky, pak omyjeme jablko a okurku, osušíme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme pistácie a rozkrojíme je napříč.
-
5
Všechny ingredience dáme do mísy, přidáme očištěné raky, kokosovou dužinu a nakonec omyté olivy. Do misky dáme majonézu, rajčatový
-
6
protlak a tabasco, vše vyšleháme do hladka a směs vmícháme do mísy s raky. Tímto salátem naplníme rozpůlené skořápky kokosových ořechů, které jsme si dali stranou, a až do podávání je necháme chladit v ledničce.