Hustá rybí polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 700 g Okouník mořský
  • 230 g Mušle srdcovky
  • 700 ml Vývar rybí
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 0 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 kg Krevety tygří - loupané
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 387 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 858 mg
  • Bílkoviny 82 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 268.8 mg
  • Draslík 625.6 mg
  • Vláknina 1743.8 mg
  • Vitamín A 1743.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Srdcovky nebo zaděnky namočíme na 30 minut do mírně osolené vody. Poté je vydrhneme, abychom odstranili případný písek, a opláchneme. Měkkýše, kteří mají polámanou schránku nebo se po zaťukání na lasturu neuzavřou, vyhodíme.

  • 2

    Z ryb odstraníme kůži, kosti a nakrájíme je na kousky. Z krevet odlomíme hlavičky a odloupneme krunýře, ocásek jim na ozdobu ponecháme. Krevety na hřbetě nařízneme a odstraníme z nich tenkou černou žilku.

  • 3

    V hrnci zahřejeme olej a za stálého míchání na něm 5 minut pečeme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený česnek a opékáme další 2 minuty. Nesmí nám včak zhnědnout.

  • 4

    Přidáme rozpůlená, vydlabaná a nakrájená rajčata, rybí vývar, rajčatový protlak, tymián, šafrán a cukr. Hrnec přiklopíme pokličkou a zvolna 15 minut vaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

  • 5

    Vložíme do hrnce ryby, srdcovky nebo zaděnky, krevety a vaříme tak dlouho, dokud se schránky měkkýšů neotevřou a rybí maso nezměkne. Všechny uzavřené měkkýše odstraníme. Polévku podáváme ozdobenou nakrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu