Hustá rybí polévka
Suroviny
- 700 g Okouník mořský
- 230 g Mušle srdcovky
- 700 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 0 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Krevety tygří - loupané
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 387 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 11 g
- Sodík 858 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 268.8 mg
- Draslík 625.6 mg
- Vláknina 1743.8 mg
- Vitamín A 1743.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srdcovky nebo zaděnky namočíme na 30 minut do mírně osolené vody. Poté je vydrhneme, abychom odstranili případný písek, a opláchneme. Měkkýše, kteří mají polámanou schránku nebo se po zaťukání na lasturu neuzavřou, vyhodíme.
-
2
Z ryb odstraníme kůži, kosti a nakrájíme je na kousky. Z krevet odlomíme hlavičky a odloupneme krunýře, ocásek jim na ozdobu ponecháme. Krevety na hřbetě nařízneme a odstraníme z nich tenkou černou žilku.
-
3
V hrnci zahřejeme olej a za stálého míchání na něm 5 minut pečeme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený česnek a opékáme další 2 minuty. Nesmí nám včak zhnědnout.
-
4
Přidáme rozpůlená, vydlabaná a nakrájená rajčata, rybí vývar, rajčatový protlak, tymián, šafrán a cukr. Hrnec přiklopíme pokličkou a zvolna 15 minut vaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.
-
5
Vložíme do hrnce ryby, srdcovky nebo zaděnky, krevety a vaříme tak dlouho, dokud se schránky měkkýšů neotevřou a rybí maso nezměkne. Všechny uzavřené měkkýše odstraníme. Polévku podáváme ozdobenou nakrájenou petrželkou.