Rybí polévka s chlebem
Suroviny
- 230 g Krevety tygří - loupané
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1800 g Filé rybí
- 8 krajíc Chléb konzumní
- 150 ml Olej olivový
- 150 ml Olej olivový
- 5 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
- 0.25 kávová lžička Chilli paprička sušená
- 0.25 kávová lžička Šafrán
- 0.25 kávová lžička Šafrán
- 2 ks Cibule
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Pórek
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 stroužek Česnek
- 2.25 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1054 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 55 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 146 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 102 mg
- Draslík 642.8 mg
- Vláknina 11768.8 mg
- Vitamín A 11768.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ryby očistíme, nakrájíme na kousky, vyndáme kosti, ale nevyhazujeme je. Vyloupeme krevety a krunýře dáme vařit s rybími kostmi 20 minut do mírně osolené vody, potom přecedíme a vývar odložíme.
-
2
Cibuli, česnek, celer, fenykl a pórek opékáme 20 minut v hrnci s rozehřátým olejem. Vmícháme rajčata, červenou papriku, bobkový list, pomerančovou šťávu a kůru, šafrán, krevety, tymián, kousky rybího masa a vše zvolna 40 minut povaříme.
-
3
Pod silně rozehřátým grilem pečeme 8-10 minut po obou stranách čtvrtky papriky potřené trochou olivového oleje a necháme je vychladnout v plastovém sáčku. Po vychladnutí je ze sáčku vyjmeme, odstraníme z nich opálenou slupku, nakrájíme je, přidáme žloutek, chilli papričku, sůl, šafrán, pepř a vše rozmixujeme na hladkou pastu. Tenkým praménkem přiléváme olivový olej, a když hmota začne houstnout, začneme olej přilévat rychleji. Osolíme, opepříme, přilijeme citronovou šťávu, necháme mírně vychladnout, rozmixujeme a protlačíme sítem.
-
4
Než začneme servírovat, polévku přihřejeme, ochutíme cayenským pepřem, solí a černým pepřem. Opečeme krajíčky chleba, dáme do talířů a přelijeme je polévkou. Studenou omáčku s paprikou a šafránem servírujeme zvlášť.