Rýžová polévka s garnáty a kuřetem
Suroviny
- 110 g Garnát obecný
- 100 g Maso mleté - mix
- 350 g Rýže jasmínová
- 2 kávová lžička Ředkev
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Koriandr celý
- 3 ks Cibulka jarní
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Zelí čínské
- 5 ks Koriandr čerstvý
- 5 stroužek Česnek
- 1 l Vývar slepičí
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 4 polévková lžíce Cibule - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 488 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1400 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 79 g
- Cholesterol 56.7 mg
- Draslík 1666 mg
- Vláknina 26702.4 mg
- Vitamín A 26702.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 137 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné garnáty vyloupeme a nařízneme je po délce, aby se otevřeli jako motýli (hlavičku a ocas neodřezáváme).
-
2
Na pánvi wok rozpálíme olej a usmažíme na něm stroužek česneku – a ihned po osmažení česnek vyhodíme.
-
3
V mixéru rozmixujeme kořen koriandru, nahrubo nasekaný česnek, pepř a špetku soli, aby vznikla hladká pasta. V misce koriandrovou pastu smícháme s mletým kuřecím masem a jarní cibulkou. Rukama nebo lžicí z hmoty vytvarujeme malé kuličky (asi 1 cm v průměru).
-
4
V hrnci povaříme zeleninový nebo slepičí vývar, přilijeme světlou sójovou omáčku, přidáme nakládanou ředkev a rýži, potom do vývaru naházíme masové knedlíčky, zmírníme plamen na střední teplotu a pomalu vaříme ještě asi 3 minuty. Dále do polévky vhodíme garnáty, menší zázvor nakrájený na tenké plátky a nahrubo nasekané listy čínského zelí, načež vaříme ještě další 2 minuty (garnáti se musí rozevřít a zrůžovět).
-
5
Podle chuti přisolíme nebo dokořeníme. Posypeme naťovou cibulkou a lístky koriandru na ozdobu. Případně přidáme trošku bílého pepře a česnekového oleje.