Mušle a platýz v jablečném víně
Suroviny
- 1.77 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Solamyl
- 1 ks Cibulka jarní
- 4 ks Platýz - filety
- 1 ks Cibule
- 1 ks Jablka
- 0.5 ks Víno jablečné
- 0.5 ks Citrony
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Mušle slávky
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 597 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 11 g
- Sodík 1074 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 173.7 mg
- Draslík 1650.7 mg
- Vláknina 4344 mg
- Vitamín A 4344 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.4 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme. Cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Mušle očistíme, otevřené vyhodíme.
-
2
V rendlíku rozpustíme máslo a podusíme na něm cibuli a česnek. Přidáme mušle, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Zakryjeme a vaříme při vysoké teplotě 6-8 minut, občas rendlíkem zatřeseme.
-
3
Hotové mušle vyloupeme, zavřené vyhodíme. Tekutinu přecedíme a mušle necháme na sítu.
-
4
Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. Filé z platýze a jablko vložíme do hrnce, zakapeme citrónovou šťávou a osolíme. Přidáme cibulku, vývar z mušlí, zakryjeme a vaříme asi 8 minut, pak přidáme mušle a vše ještě minutu zahříváme.
-
5
Filé s mušlemi a jablky upravíme na mísu a ponecháme v teple. Ve smetaně rozmícháme škrob a přilijeme ho do vývaru, povaříme a nalijeme na rybu.