Mořské slávky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 30 g
- Sodík 758 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 126.5 mg
- Draslík 1465.4 mg
- Vláknina 720.5 mg
- Vitamín A 720.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky dobře oškrábeme a očistíme, prasklé vyřadíme. Dáme do velké nádoby se studenou vodou a máčíme asi hodinu.
-
2
Ve větším hrnci přivedeme k varu víno a přidáme na jemno nakrájenou šalotku, utřený česnek a svazeček bylinek. Přidáme slávky, hrnec přiklopíme a vaříme 5 minut. Slávky mícháme, aby se skořápky otevřely. Vyndáme na mísu nebo do misek, vyřadíme ty, které se neotevřely.
-
3
Polovinu tekutiny z hrnce přecedíme do jiné nádoby, přilijeme smetanu a přivedeme k varu. Když omáčka lehce zhoustne, přidáme po kouscích máslo. Dochutíme, přidáme na jemno nasekanou petržel a omáčku nalijeme na slávky. Podáváme jako předkrm s bagetou nebo jako lehké hlavní jídlo.