Mořský jazyk na víně s krevetami
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 120 g Rajčata
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 5 g Sůl
- 2 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 2 g Pepř černý mletý
- 120 g Žampiony čerstvé
- 10 g Kopr čerstvý
- 150 ml Mléko polotučné
- 150 ml Víno červené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Šalotka
- 6 ks Cannelloni
- 0.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Mořský jazyk
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Máslo
- 2 polévková lžíce Smetana ke šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 19 g
- Sodík 766 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 177.5 mg
- Draslík 1450.9 mg
- Vláknina 1631.3 mg
- Vitamín A 1631.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mořský jazyk propláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme ho na menší plátky, které se budou moci svinout do roliček. Nakrájené plátky rybího masa poprášíme solí a pepřem, potřeme červeným vínem a svineme do roliček, které zajistíme párátkem, aby se nerozbalily. Rybí roličky rozložíme na pánev, zalijeme zbytkem červeného vína a rybí kousky ve víně povaříme asi 4 minuty. Po této době rybí závitky z pánve vybereme děrovanou naběračkou a odložíme je do dalšího zpracování na talíř.
-
2
Vyloupané krevety uvaříme podle návodu na obale. Z rybích závitků odstraníme párátka a opatrně jimi vyplníme vařené a vychladlé těstoviny. Do těstovin ke kouskům ryb přidáme vařené, okapané krevety a trošku smetanové omáčky. Naplněné těstoviny rozložíme do zapékací mísy, zalejeme smetanovou omáčkou. Tento rybí pokrm pečeme v troubě, vyhřáté na 200°C, asi 20 minut.
-
3
Cannelloni s rybím masem podáváme horké, ozdobené koprovými větvičkami, jako hlavní jídlo.
-
4
Smetanová omáčka: Šalotku a rajčata nakrájíme nadrono. Žampióny očistíme a rozkrájíme na plátky. V kastrůlku, na rozehřátém másle opražíme nasekanou cibuli, ke které přisypeme plátky žampiónů a kousky rajčat. Směs promícháme, ochutíme rajčatovým protlakem, solí a pepřem. Omáčku pak zahustíme moukou tak, že mouku v omáčce důkladně promícháme. Pak do omáčky přimícháme ještě vinnou tekutinu z pánve, mléko a za stálého míchání povaříme asi 4 minuty. Nakonec omáčku zjemníme přilitím smetany.
-
5
Těstoviny: Ve vroucí, osolené vodě uvaříme těstoviny cannelloni podle návodu na obale a vařené těstoviny scedíme a necháme okapat a vychladnout.