Mořský jazyk se slávkami
Suroviny
- 20 g Cibule
- 80 g Chléb pšeničný (bílý)
- 50 g Máslo čerstvé
- 30 g Šalotka
- 400 g Mořský jazyk
- 5 g Petržel kudrnka
- 15 g Petržel kudrnka
- 150 ml Víno bílé
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Citrony
- 20 ks Mušle slávky
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 9158 kcal
- Sacharidy 398 g
- Tuky 249 g
- Sodík 29828 mg
- Bílkoviny 1232 g
- Uhlovodany 398 g
- Cholesterol 2926 mg
- Draslík 32977.4 mg
- Vláknina 5508.5 mg
- Vitamín A 5508.5 mg
- Vitamín B6 5.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 837.9 mg
- Vitamín E 56.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 425.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky uvaříme ve slané vodě, do které přidáme kousek cibule, snítku petrželky a špetku pepře. Jakmile se všechny otevřou, odstavíme je z ohně, vyndáme je z lastur a udržujeme teplé v trošce vývaru.
-
2
Rybu očistíme, odřízneme černou kůži, bílou zbavíme šupin a hlavu šikmo uřízneme.
-
3
Pekáček vymažeme máslem, vložíme do něj osolenou a opepřenou rybu, nadrobno pokrájenou šalotku, vymačkáme na rybu půlku citronu, podlijeme vínem a vývarem ze slávek, vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Rybu občas potíráme vlastním výpekem.
-
4
Na talíř upravíme rybu, obložíme slávkami, posypeme posekanou petrželkou a podáváme s bílým pečivem.