Opečené hřebenatky se smetanovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 449 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 29 g
- Sodík 410 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 152.1 mg
- Draslík 650.8 mg
- Vláknina 116.6 mg
- Vitamín A 116.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 85.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při vysoké teplotě rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, vložíme do ní šafrán a pražíme jej tak dlouho, dokud nezačne vonět. Poté jej rychle vyndáme na talíř.
-
2
Na pánvi zahřejeme máslo, přisypeme polovinu hřebenatek a 2 minuty je opékáme. Obrátíme je a opékáme další 1,5-2 minuty. Musejí být propečené v celé tloušťce, tužší, než byly syrové a neprůhledné. Hotové je přendáme na talíř, přikryjeme a udržujeme je teplé. Stejně připravíme i zbytek, podle potřeby doplňujeme máslo.
-
3
Do šťávy nasypeme za stálého míchání opražený šafrán, přidáme šampaňské víno nebo jiný sekt, smetanu a zachycenou šťávu z hřebenatek. Omáčku přivedeme k varu, vaříme asi 10 minut, než zhoustne tak, že zůstává na spodní straně lžíce.
-
4
Přidáme citronovou šťávu a podle chuti osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vložíme hřebenatky a prohřejeme je. Na talíři ozdobíme petrželkou.