Tvarohové koláčky plundrované

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 30

Suroviny

  • 500 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 80 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 50 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 40 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Cukr moučkový
  • 80 g Cukr moučkový
  • 500 g Tvaroh měkký
  • 100 g Rozinky tmavé
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 5 dl Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 455 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 74 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 66.6 mg
  • Draslík 115.7 mg
  • Vláknina 3576.1 mg
  • Vitamín A 3576.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Univerzální plundrové těsto: do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.

  • 2

    V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka, metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.

  • 3

    Mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut.

  • 4

    Vykynuté těsto na vále posypaném moukou rozvalíme na plát 30x30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme.

  • 5

    Těsto opět vložíme do lednice na 40 minut.

  • 6

    Příprava náplně: do misky dáme tvaroh, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vsypeme vanilkový cukr a rozinky. Všechny suroviny dobře promícháme.

  • 7

    Příprava drobenky: do misky prosijeme mouku, přisypeme cukr, na kousky nakrájené máslo, pomleté ořechy a citronovou kůru. Rukou zpracujeme vše dohromady na drolivou hmotu.

  • 8

    Připravené těsto rozválíme na moukou posypaném vale na velký plát. Z těsta vykrajujeme čtverce o průměru 10 x 10 cm. Do středu každého čtverce položíme 1 lžící náplně, konce cípu spojíme do středu a přimáčkneme k sobě. Naplněné koláčky naskládáme na plech a necháme 30 minut vykynout. Potřeme je 2 rozšlehanými vejci, posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 200°C pečeme 10-15 minut. Potom snížíme teplotu na 180°C a koláčky dopečeme.

  • 9

    Upečené vytáhneme u trouby, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu