Překládané koláče s tvarohovou náplní
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 2 g Sůl
- 50 g Droždí
- 300 g Mouka bezlepková
- 120 g Mouka bezlepková
- 500 g Tvaroh měkký
- 30 g Rozinky tmavé
- 125 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Cukr krystal
- 2 polévková lžíce Olej stolní
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Mouka bezlepková
- 1 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 805 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 45 g
- Sodík 448 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 71 g
- Cholesterol 221.6 mg
- Draslík 242.3 mg
- Vláknina 712 mg
- Vitamín A 712 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto tukové: Nejprve si připravíme tukové těsto a to tak, že na vál prosejeme mouku a tu posypeme strouhaným máslem a směs vypracujeme do hladkého těsta. Z těsta utvoříme placku, kterou necháme odpočinout v lednici. V mléce rozmícháme cukr s droždím a kvásek necháme vzkypět.
-
2
Těsto kynuté: Žloutky rozmícháme s citrónovou kůrou, olejem a špetkou soli. Potrom v této směsi rozmícháme opatrně vzešlý kvásek a postupně přimícháváme mouku. Ze směsi vypracujeme tužší těsto. Zpracované těsto vyválíme na pomoučeném vále do placky, do které zabalíme tukové těsto a znovu rozválíme na plát, který přehneme nadvakrát. Po dvojím přeložení ho znovu rozválíme a rádýlkem ho rozřežeme na větší čtverečky, jejichž středy naplníme tvarohovou náplní s rozinkami a čtverečky dobře zabalíme a utěsníme. Koláčky rozložíme na plech, vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme žmolenkou.Připravené koláčky necháme před pečením asi 30 minut kynout a potom pečeme v troubě, vyhřáté na 180°C pečeme asi 10 minut. Po upečení necháme koláčky vychladnout a servírujeme je jako pohoštění.
-
3
Náplň: Měkký tvaroh rozmícháme s cukrem a opláchnutými rozinkami a citrónovou kůrou.
-
4
Žmolenka: bezlepkovou mouku mneme s cukem a máslem tak dlouho, až nám vznikají v rukách máslové hrudky.