Koláč s jablky a tvarohem
Suroviny
- 100 g Med včelí
- 300 g Mouka pšeničná celozrnná
- 100 g Slunečnice - semena
- 750 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 6 ks Vejce slepičí
- 1.6 dl Olej slunečnicový
- 1 kg Jablka
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 632 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 34 g
- Sodík 374 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 193.6 mg
- Draslík 409.4 mg
- Vláknina 13773.5 mg
- Vitamín A 13773.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 13.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme 150 gramů tvarohu, půl deci oleje, mléko, jedno vejce a 20 gramů medu. K směsi přisypeme celozrnnou mouku a prášek do pečiva, vše důkladně prohněteme a těsto necháme 30 minut odpočinout. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a potřeme citronovou šťávou.
-
2
Slunečnicová semínka opražíme v rozpálené pánvi bez oleje.
-
3
Zbylá vajíčka rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Žloutky smícháme se zbylým tvarohem a medem, dvěma lžícemi hladké mouky a polovinou oleje. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten postupně přimícháme k tvarohové směsi.
-
4
Na plech rozložíme pečicí papír, na něj dáme rozválené uleželé těsto. Potřeme ho olejem, naskládáme na něj plátky jablek, na ně rozetřeme tvarohovou směs a tu posypeme opraženými semínky slunečnice. Plech vložíme do trouby a koláč pečeme 30 minut při teplotě 180 stupňů. Pak troubu vypneme a koláč necháme ještě dalších 5 minut dopéct.