Zeleninová terina
Suroviny
- 200 g Cuketa
- 200 g Brokolice
- 100 g Meruňky
- 20 g Máslo čerstvé
- 250 g Tvaroh tučný
- 150 g Jogurt bílý
- 150 g Zakysaná smetana
- 150 g Sýr smetanový tavený 45%
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Salát ledový
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 195 g
- Sodík 238 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 202.4 mg
- Draslík 427.6 mg
- Vláknina 8514 mg
- Vitamín A 8514 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 131.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cuketu pokrájíme na kostky a odložíme do misky. Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na tenké plátky. Brokolici propláchneme a rozebereme na růžičky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci s mírně osolenou vodou si postupně předvaříme připravenou zeleninu (cuketu, mrkev, brokolici). Každou vaříme max. 3 minuty a po vyjmutí odložíme zvlášť. Sušené meruňky opláchneme vodou a namočíme na 10 minut do vody, pak je pokrájíme na čtvrtky.
-
3
V míse si vyšleháme tvaroh se zakysanou smetanou, jogurtem, vejci, taveným sýrem, solí a pepřem, pak do něj přimícháme petrželku a meruňky.
-
4
Nádobu na terinu vyložíme pečícím papírem, který potřeme máslem a celou formu obložíme tenkými plátky mrkve a naplníme tvarohem, předvařenou zeleninou a meruňkami.
-
5
Formu uzavřeme, celou zabalíme do alobalu a dáme do předehřáté trouby péct na spodní lištu. Pečeme při 190 °C přibližně 40 minut.
-
6
Z upečené teriny odstraníme alobal a necháme vychladnout.
-
7
Vychladlou zeleninovou terinu vyklopíme a opatrně podél plátků mrkve nakrájíme plátky. Podáváme s listy omytého hlávkového salátu.
-
8