Rostbífový předkrm s chřestem
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 70 g Sýr Parmezán
- 150 g Chřest sterilovaný
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 12 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Bageta
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 dl Salátový dressing-jogurtový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 3 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Sherry brandy
- 4 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Hořčice kremžská
- 0.47 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1366 kcal
- Sacharidy 129 g
- Tuky 54 g
- Sodík 2284 mg
- Bílkoviny 89 g
- Uhlovodany 129 g
- Cholesterol 231.9 mg
- Draslík 411.4 mg
- Vláknina 33726.3 mg
- Vitamín A 33726.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Studený rostbíf nakrájíme na tenké plátky (320 g). Konzervovaný chřest scedíme a pak ho nakrájíme na kousky velikosti plátků bagety. Kopr omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
-
2
Bagety nakrájíme zešikma na plátky silné 1 cm. Potřeme je bylinkovým máslem, dáme na plech a zapečeme je v předem vyhřáté troubě na 200°C. Zapékáme je asi 5 minut. Horké bagety obložíme plátky rostbífu, ozdobíme kousky chřestu, které polijeme salátovým dresingem (po 1 lžičce), posypeme nastrouhaným parmazánem a dozdobíme lístky kopru a servírujeme.
-
3
Rostbíf z vysokého roštěnce:
-
4
Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.
-
5
Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.
-
6
V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.
-
7
Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!
-
8
Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.
-
9
Studený rostbíf servírujeme tak, že ho nakrájíme na velmi tenké plátky.