Široké nudle s jarní cibulkou a houbami
Suroviny
- 140 g Těstoviny čtyřvaječné
- 180 g Sýr Čedar
- 80 g Rajčata sušená sterilovaná
- 240 g Shiitake houby
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 6 ks Cibule
- 3 l Voda pitná
- 1.3 dl Víno bílé
- 1.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- 1.59 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 43 g
- Sodík 787 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 95.3 mg
- Draslík 859.8 mg
- Vláknina 11211.8 mg
- Vitamín A 11211.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.4 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s 1 lžičkou soli a lžící oleje. Nudle uvaříme podle návodu na zkus, pak je scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a dáme zpět do hrnce. Přidáme k nim 1.5 lžíce rozpuštěného másla, promícháme a uchováme teplé.
-
2
Očistíme a omyjeme jarní cibulky, nakrájíme na kroužky. Petrželku kudrnku opláchneme, necháme okapat a drobně pokrájíme. Tvrdý sýr nastrouháme a dáme do misky. Velké hrozinky omyjeme, scedíme a rozkrájíme na poloviny. Sušená rajčata pokrájíme na kousky. Houby Shiitake očistíme, omyjeme a osušíme, pak je rozkrájíme na poloviny.
-
3
V pánvi na rozpuštěném másle (1 lžíce) s olejem (2 lžíce) zpěníme jarní cibulku, přidáme k ní hrozinky a sušená rajčata, promícháme a společně smažíme asi 1 minutu, přilijeme bílé víno a pomalu vaříme 3-4 minuty. Pak přidáme houby, přimícháme smetanu a pomalu vaříme do zhoustnutí přibližně dalších 5 minut. Dochutíme solí (0.5-1 lžička) a pepřem.
-
4
Houby s cibulkou přidáme do hrnce s těstovinami, promícháme, každou porci posypeme petrželkou, sýrem a podáváme.