Nejlepší ořechový závin

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 220 g Ořechy vlašské
  • 50 g Piškoty dětské kulaté
  • 70 g Cukr krupice
  • 120 g Cukr krupice
  • 21 g Droždí
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 220 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.5 balení Cukr vanilka
  • 3 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 876 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 154 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 102.8 mg
  • Draslík 323.4 mg
  • Vláknina 10920 mg
  • Vitamín A 10920 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.

  • 2

    V misce utřeme rozdrobené droždí se lžící cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek.

  • 3

    Do mísy prosejeme mouku (trochu si necháme na vál), přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce, vykynutý kvásek a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí. Pod přikrytím necháme těsto vykynout.

  • 4

    V mezičase připravíme náplň. Do kastrolu vlijeme mléko, v něm rozmícháme cukry a ořechy. Za častého míchání necháme přejít varem. Poté odstavíme, vmícháme ořechy a rozdrcené piškoty.

  • 5

    Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní, srolujeme a spojem těsta položíme na plech. Necháme ještě asi 10 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejce, posypeme ořechy a v troubě pečeme zhruba 30 minut.

  • 6

    Po upečení odkrojíme oba konce závinu. Závin podáváme vychladlý.

Komentáře k receptu