Kynuté pečivo s kardamomem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 230 g Máslo čerstvé
  • 170 g Cukr krupice
  • 60 g Droždí
  • 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Kardamom
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 707 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 339 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 102.1 mg
  • Draslík 217.7 mg
  • Vláknina 6527.8 mg
  • Vitamín A 6527.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 421.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnečku vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzejitý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Nakrájíme na stejné dílky (přibližně dvě vrchovaté polévkové lžíce). Z každého vytvarujemme malý bochánek. Dáme na plech, vyložený pečicím papírem a necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C přibližně 25 - 35 minut do zlatova.

  • 3

    Kardamomové voňavé bochánky necháme vychladnout a poté je podáváme.

Komentáře k receptu