Polévka z prolisovaných vařených brambor
Suroviny
- 30 g Pórek
- 30 g Cibulka jarní
- 500 g Brambory
- 3 krajíc Chléb konzumní
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Polévkové koření Maggi
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 7 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.52 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 12 g
- Sodík 324 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 18.3 mg
- Draslík 566.2 mg
- Vláknina 7093.8 mg
- Vitamín A 7093.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 404.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chleba nakrájíme na kostičky, které osmažíme dozlatova v pánvi na rozpáleném oleji, poté dáme kapat na ubrousek. Omyté brambory uvaříme ve slupce ve vodě. Ještě teplé oloupeme a jemně nastrouháme nebo prolisujeme. Dáme je do hrnce, přilijeme mléko a dobře je rozkvedláme. Postupně za stálého míchání přilijeme teplou vodu, přidáme kmín, sůl, polévkové koření Maggi a polévku přivedeme k varu. Poté ji pomalu povaříme 7-10 minut.
-
2
Mezitím si omyjeme a nakrájíme čerstvou pórkovou nať a nať z jarní cibulky. V pánvi si rozpustíme máslo a nať krátce, za stálého míchání osmažíme dorůžova.
-
3
Do hotové polévky ke konci vaření přimícháme zeleninovou nať. Na talíře rozdělíme osmažený chléb a podáváme.