Thajský rýžový nákyp s čerstvým mangem a kokosovým mlékem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 115 g Lepkavá rýže
  • 175 g Kokosové mléko
  • 2 ks Mango
  • 0.5 ks Limetka
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 224 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 67 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 168.7 mg
  • Vláknina 4700 mg
  • Vitamín A 4700 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Klihovitou rýži několikrát propláchneme studenou vodou, nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme namáčet do druhého dne. Poté znovu scedíme a rozprostřeme do gázou vyloženého pařáčku. Zakryjeme, vložíme do vodní lázně a na mírném ohni vaříme v páře cca 20 minut doměkka.

  • 2

    Z povrchu hladiny kokosového mléka sebereme 3 lžíce husté smetany a odložíme. Zbytek vlijeme do hrnce, přisypeme cukr a sůl a za stálého míchání zahříváme do rozpuštění cukru. Přivedeme k varu, odstavíme, přelijeme do misky a necháme vychladnout.

  • 3

    Hotovou rýži přesypeme do větší mísy, přelijeme kokosovým mlékem, promícháme a necháme odstát 10–15 minut.

  • 4

    Mezitím oloupeme mango, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na plátky.

  • 5

    Rýžový nákyp rozdělíme na talíře, doplníme plátky manga, zakápneme připravenou odloženou smetanou, dozdobíme proužky limetkové kůry a podáváme.

Komentáře k receptu