Thajský rýžový nákyp s čerstvým mangem a kokosovým mlékem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 224 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 8 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 168.7 mg
- Vláknina 4700 mg
- Vitamín A 4700 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Klihovitou rýži několikrát propláchneme studenou vodou, nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme namáčet do druhého dne. Poté znovu scedíme a rozprostřeme do gázou vyloženého pařáčku. Zakryjeme, vložíme do vodní lázně a na mírném ohni vaříme v páře cca 20 minut doměkka.
-
2
Z povrchu hladiny kokosového mléka sebereme 3 lžíce husté smetany a odložíme. Zbytek vlijeme do hrnce, přisypeme cukr a sůl a za stálého míchání zahříváme do rozpuštění cukru. Přivedeme k varu, odstavíme, přelijeme do misky a necháme vychladnout.
-
3
Hotovou rýži přesypeme do větší mísy, přelijeme kokosovým mlékem, promícháme a necháme odstát 10–15 minut.
-
4
Mezitím oloupeme mango, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na plátky.
-
5
Rýžový nákyp rozdělíme na talíře, doplníme plátky manga, zakápneme připravenou odloženou smetanou, dozdobíme proužky limetkové kůry a podáváme.