Vepřová kotleta v kokosové omáčce
Suroviny
- 150 g Mungo klíčky
- 2 kávová lžička Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 3 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 5 dl Voda pitná
- 0.5 dl Omáčka rybí
- 5.5 dl Kokosové mléko
- 1 kg Vepřové kotlety
- 2 polévková lžíce Mandle
- 1.7 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 922 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 62 g
- Sodík 1348 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 417.8 mg
- Draslík 1191.6 mg
- Vláknina 5916.5 mg
- Vitamín A 5916.5 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykostěnou vepřovou kotletu omyjeme, osušíme, odkrojíme tučné části a maso nakrájíme na kostky velikosti sousta.
-
2
Připravíme si marinádu: do mísy dáme 4 lžíce rybí vietnamské omáčky a smícháme ji s prolisovaným česnekem, 0.5 dl černého piva a 2 lžičkami cukru a 1 lžíci oleje. Maso vložíme do marinády, dobře promícháme a necháme v chladu marinovat asi 2 hodiny.
-
3
Mezitím si dáme do rendlíku 4 vejce, zalijeme je 5 dl vody a uvaříme je natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme a oloupeme.
-
4
Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Klíčky Mungo v sítu promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
5
V pánvi si rozpálíme olej, na něm maso zprudka restujeme dozlatova asi po minutě z každé strany. Pak maso vyjmeme, dáme ho do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem, přidáme celé oloupané mandle, snížíme teplotu a pod pokličkou pomalu vaříme maso doměkka asi 35-40 minut. Hned na začátku vaření odstraníme z hladiny mléka povlak.
-
6
Když je maso měkké, rozdělíme ho na talíře, přidáme celá vejce, ozdobíme cibulkou, klíčky Mungo, pokapeme rybí omáčkou (asi 1 lžíce) a podáváme.