Vařená horácká roláda (závin)
Suroviny
- 100 g Krupice dětská
- 150 g Strouhanka
- 100 g Perník
- 400 g Brambory
- 130 g Povidla švestková
- 70 g Máslo čerstvé
- 130 g Mouka pšeničná hrubá
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cukr skořicový
- 4.3 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 90 g
- Sodík 543 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 143.7 mg
- Draslík 492.8 mg
- Vláknina 9060 mg
- Vitamín A 9060 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce dáme přibližně s 1,3 litru osolené vody, vložíme omyté brambory a uvaříme je do měkka (přibližně 20 minut). Pak je scedíme, oloupeme, jemně nastrouháme. V míse je smícháme s 200 g hrubé mouky, 1 lžičkou soli, 100 g dětské krupice a se 2 vejci.
-
2
Vypracujeme tuhé těsto, na vál si rozprostřeme čisté plátno, mírně ho posypeme moukou a těsto rozválíme na obdélník o síle přibližně 1 cm.
-
3
V misce rozředíme hustá povidla 1-2 lžícemi vody. Hrozinky dobře promyjeme v sítu, necháme okapat. Těsto potřeme švestkovými povidly, posypeme nastrouhaným perníkem a hrozinkami. Pomocí ubrousku těsto stočíme do závinu. Po obou stranách ubrousek dobře zavážeme provázkem, ve větším hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody, závin v ubrousku ponoříme do vařící vody a pomalu ho vaříme 15-20 minut pod poklicí.
-
4
Uvařený závin vyjmeme z ubrousku, necháme chvilku vychladnout, posypeme strouhankou, skořicovým cukrem a polijeme máslem.