Vařená horácká roláda (závin)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Krupice dětská
  • 150 g Strouhanka
  • 100 g Perník
  • 400 g Brambory
  • 130 g Povidla švestková
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 130 g Mouka pšeničná hrubá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cukr skořicový
  • 4.3 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 797 kcal
  • Sacharidy 122 g
  • Tuky 90 g
  • Sodík 543 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 143.7 mg
  • Draslík 492.8 mg
  • Vláknina 9060 mg
  • Vitamín A 9060 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce dáme přibližně s 1,3 litru osolené vody, vložíme omyté brambory a uvaříme je do měkka (přibližně 20 minut). Pak je scedíme, oloupeme, jemně nastrouháme. V míse je smícháme s 200 g hrubé mouky, 1 lžičkou soli, 100 g dětské krupice a se 2 vejci.

  • 2

    Vypracujeme tuhé těsto, na vál si rozprostřeme čisté plátno, mírně ho posypeme moukou a těsto rozválíme na obdélník o síle přibližně 1 cm.

  • 3

    V misce rozředíme hustá povidla 1-2 lžícemi vody. Hrozinky dobře promyjeme v sítu, necháme okapat. Těsto potřeme švestkovými povidly, posypeme nastrouhaným perníkem a hrozinkami. Pomocí ubrousku těsto stočíme do závinu. Po obou stranách ubrousek dobře zavážeme provázkem, ve větším hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody, závin v ubrousku ponoříme do vařící vody a pomalu ho vaříme 15-20 minut pod poklicí.

  • 4

    Uvařený závin vyjmeme z ubrousku, necháme chvilku vychladnout, posypeme strouhankou, skořicovým cukrem a polijeme máslem.

Komentáře k receptu