Pečená kýta s kapary
Suroviny
- 750 g Vepřová kýta
- 150 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Hořčice v prášku
- 2 polévková lžíce Džem pomerančový
- 1 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 206 g
- Sodík 175 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 135.2 mg
- Draslík 1055.4 mg
- Vláknina 9331 mg
- Vitamín A 9331 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 242.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu bez kosti vcelku zalijeme vodou, po dovedení k varu plamen stáhneme a na mírném ohni vaříme 10 minut. Uvařenou a okapanou kýtu zalijeme čerstvou vodou, do níž přidáme rozpůlenou cibuli, plátky mrkve a svazek bylinek (tymián, snítky petrželky a jeden bobkový list), na mírném plameni povaříme ještě hodinu. Poté vše necháme ve vývaru 30 minut chladnout.
-
2
Troubu rozehřejeme na 190°C. Kýtu z vývaru přemístíme do pekáče s 5 lžícemi vývaru, zbylý vývar odložíme. Dijonskou hořčici smícháme s pomerančovým džemem, kýtu touto směsí potřeme. Během třicetiminutového pečení kýtu dvakrát podlijeme vývarem, hotovou necháme 15 minut odstát.
-
3
Na kaparovou omáčku rozpustíme 3 lžíce másla, na něm následně po dobu pěti minut smažíme 2 nakrájené šalotky, přidáme 3 lžíce hladké mouky a pražíme ještě 2 minuty za stálého míchání; následně přilijeme 260 ml vývaru, na mírném ohni vaříme 2 minuty. Přidáme 150 ml plnotučného mléka, vaříme 20 minut, občas zamícháme, poté přidáme lžíci opláchnutých, osušených a nasekaných kaparů, 2 lžíce čerstvé nasekané pažitky, 2 lžíce plnotučné smetany, 1 lžíci hořčicového prášku, promícháme. Podle chuti dosolíme, opepříme, prohřejeme a podáváme s masem.