Pečená kýta s kapary

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Vepřová kýta
  • 150 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Hořčice v prášku
  • 2 polévková lžíce Džem pomerančový
  • 1 polévková lžíce Kapary
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 624 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 206 g
  • Sodík 175 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 135.2 mg
  • Draslík 1055.4 mg
  • Vláknina 9331 mg
  • Vitamín A 9331 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 242.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou kýtu bez kosti vcelku zalijeme vodou, po dovedení k varu plamen stáhneme a na mírném ohni vaříme 10 minut. Uvařenou a okapanou kýtu zalijeme čerstvou vodou, do níž přidáme rozpůlenou cibuli, plátky mrkve a svazek bylinek (tymián, snítky petrželky a jeden bobkový list), na mírném plameni povaříme ještě hodinu. Poté vše necháme ve vývaru 30 minut chladnout.

  • 2

    Troubu rozehřejeme na 190°C. Kýtu z vývaru přemístíme do pekáče s 5 lžícemi vývaru, zbylý vývar odložíme. Dijonskou hořčici smícháme s pomerančovým džemem, kýtu touto směsí potřeme. Během třicetiminutového pečení kýtu dvakrát podlijeme vývarem, hotovou necháme 15 minut odstát.

  • 3

    Na kaparovou omáčku rozpustíme 3 lžíce másla, na něm následně po dobu pěti minut smažíme 2 nakrájené šalotky, přidáme 3 lžíce hladké mouky a pražíme ještě 2 minuty za stálého míchání; následně přilijeme 260 ml vývaru, na mírném ohni vaříme 2 minuty. Přidáme 150 ml plnotučného mléka, vaříme 20 minut, občas zamícháme, poté přidáme lžíci opláchnutých, osušených a nasekaných kaparů, 2 lžíce čerstvé nasekané pažitky, 2 lžíce plnotučné smetany, 1 lžíci hořčicového prášku, promícháme. Podle chuti dosolíme, opepříme, prohřejeme a podáváme s masem.

Komentáře k receptu