Bliny s pohankou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 748 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 30 g
- Sodík 730 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 220.3 mg
- Draslík 188.4 mg
- Vláknina 4237.5 mg
- Vitamín A 4237.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 417.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hladkou mouku prosijeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přilijeme vlažnou vodu a s trochou mouky promícháme základ kvásku, necháme jej 30 minut kynout. Přidáme pohankovou mouku, cukr, sůl, přidáme 2 rozšlehaná vejce a vše prohněteme a necháme 30 minut ještě jednou kynout. Poté přidáme vlažné mléko a prohněteme. Zbývající vejce rozdělíme na bílek a žloutek, z bílku vyšleháme tuhý sníh, žloutek vmícháme do těsta. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílku, případně ještě přidáme trochu teplého mléka, aby bylo těsto tekuté.
-
2
V malé pánvi zahřejeme olej, naběračkou naléváme těsto a při mírné teplotě smažíme bliny po obou stranách dozlatova. Je-li těsto nahoře suché, pokapeme je rozpuštěným máslem.