Mořský jazyk po katalánsku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 26 g
- Sodík 813 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 257.9 mg
- Draslík 966.5 mg
- Vláknina 2872.5 mg
- Vitamín A 2872.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 409.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Necháme rozehřát máslo na pokojovou teplotu. Omyjeme a jemně nasekáme petrželku. V míse rozetřeme dřevěnou vařečkou na kousky pokrájené rozměklé máslo až začne pěnit, přidáme nasekanou petrželku a pár střiků citronové šťávy a vše dobře promícháme.
-
2
Z takto připravené směsi utvoříme váleček, zabalíme ho do průhledné fólie a dáme až do chvíle, kdy ho budeme potřebovat, do ledničky.
-
3
Ryby vykucháme, odstraníme z nich tmavou kůži, omyjeme je a dobře osušíme kuchyňskou utěrkou. Podélně je rozřízneme a ostřím nože odřízneme od kostí plátky, ale necháme je částečně na kostech. Oddělíme je od páteře tak daleko, abychom vytvořili „bárky“. Nůžkami na 3 místech páteř přestřihneme.
-
4
Do hlubokého talíře nalijeme mléko, vložíme ryby, necháme je 15 minut marinovat a poté je scedíme. Do mísy vyklepneme vajíčka a rozšleháme je. Kusy ryb obalíme nejprve v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem a osmažíme v dostatečném množství horkého oleje
-
5
dozlatova.
-
6
Osmažené ryby přemístíme na savý kuchyňský papír, odstraníme jemně páteř a ryby položíme na nahřátou servírovací mísu. Vytáhneme
-
7
z ledničky váleček másla, pokrájíme na kolečka a rozmístíme je v dutině ve středu platýzů. Hotový pokrm ihned podáváme.