Bretaňská rybí polévka
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 60 g Šťovík
- 350 g Treska aljašská
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 ml Víno jablečné
- 300 ml Vývar rybí
- 200 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 ks Pórek
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Bobkový list
- 25 ks Brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 851 kcal
- Sacharidy 121 g
- Tuky 24 g
- Sodík 864 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 98 g
- Cholesterol 80.4 mg
- Draslík 2998.5 mg
- Vláknina 30693.2 mg
- Vitamín A 30693.2 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozhřejeme máslo, přidáme pórek nakrájený na kolečka, nadrobno nakrájenou šalotku a za častého míchání opékáme 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přilijeme víno a směs přivedeme k varu.
-
2
Vmícháme brambory, vývar, bobkový list a osolíme. Přivedeme znovu k varu, snížíme teplotu a přikryté pozvolna vaříme 10 minut.
-
3
V misce rozšleháme mouku a mléko na hustou pastu. Přidáme mléko, hmotu rozpracujeme na tekutinu a vlijeme do probublávající polévky. Vaříme 5 minut za častého míchání. Přilijeme zbytek mléka a 100 ml smetany a vaříme cca 10 minut, dokud brambory nezměknou.
-
4
Šťovík nasekáme a vmícháme do zbylých 100 ml smetany. Směs spolu s rybím masem vlijeme do polévky a za občasného míchání vaříme 3 minuty. Uvařenou rybí polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme teplou.