Telecí závitky s petrželkovým máslem
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 700 g Telecí kýta
- 60 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Karotka
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Sůl
- 4 dl Hovězí vývar základní
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 628 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1083 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 216.8 mg
- Draslík 932.4 mg
- Vláknina 4260.5 mg
- Vitamín A 4260.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si petrželkové máslo: Do misky dáme změklé máslo. Petrželovou nať omyjeme a velmi drobně pokrájíme. K máslu přidáme sůl, citrónovou šťávu a vymícháme ho do pěny, poté zamícháme petrželku.
-
2
Telecí kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme a přes vlákno nakrájíme 4 plátky silné asi 1-1,5 cm. Maso mírně naklepeme, osolíme a posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem. Plátky potřeme petrželkovým máslem, těsně zavineme do závitků a převážeme nití (hlavně i boční okraje).
-
3
Očištěnou cibuli s karotkou nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno poklademe plátky cibule a karotky. Na ně položíme závitky a vložíme je do předehřáté trouby na 240°C. Z prudka je opečeme z každé strany dozlatova. Poté je zalijeme hovězím vývarem, zakryjeme a dusíme při 170°C-180°C přibližně 60-80 minut doměkka.
-
4
Měkké závitky vyjmeme, odstraníme z nich opatrně nitě a odložíme do teplé mísy, abychom je uchovali teplé. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu ve smetaně. Výpek přelijeme připravenou smetanou a pomalu, za stálého míchání, povaříme 1 minutu a dochutíme solí. K závitkům na talíři přilijeme omáčku se zeleninou a hned servírujeme.