Ořechový koláč z Athén

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Cukr krupice
  • 65 g Máslo čerstvé
  • 400 g Ořechy vlašské
  • 80 g Cukr krupice
  • 50 g Mandle
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 0.25 l Voda pitná
  • 1 dl Martell cognac
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 629 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 35 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 105.9 mg
  • Draslík 263.8 mg
  • Vláknina 9215 mg
  • Vitamín A 9215 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse utřeme cukr s máslem do pěny, přidáme postupně 4 žloutky, skořici a prosátou mouku s práškem do pečiva a umícháme těsto, do kterého následně vmícháme posekané ořechy (2 lžíce si odložíme na posypání). Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do máslem vymazané koláčové formy, zarovnáme a posypeme 2 lžícemi odložených ořechů.

  • 2

    Formu s těstem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 175°C přibližně 35 minut.

  • 3

    Mezitím si uvaříme sirup ze 1/4 litru vody a 80 g cukru. Vodu s cukrem vaříme do zhoustnutí, pak přilijeme 1 dl koňaku, zamícháme a odstavíme.

  • 4

    Upečený koláč vyjmeme z trouby, polijeme ho sirupem, ozdobíme plátky mandlí a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu