Brambory se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Salám krůtí měkký
- 100 g Sýr Čedar - tavený
- 40 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 ml Voda pitná
- 100 ml Mléko polotučné
- 2 ks Pórek
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 568 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 27 g
- Sodík 902 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 86.4 mg
- Draslík 1433.1 mg
- Vláknina 19527.4 mg
- Vitamín A 19527.4 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.8 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 124.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvaříme ve slané vodě omyté brambory ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme a rozkrájíme.
-
2
Rozehřejeme v hrnci máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Jíšku podlijeme vodou a mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 10 minut.
-
3
V omáčce rozpustíme tavený sýr a osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.
-
4
Do vymazané zapékací mísy dáme brambory, na ně pórek a uzeninu. Sýrovou omáčkou zalijeme a posypeme strouhaným sýrem.
-
5
30 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.