Zelné závitky s balkánským sýrem
Suroviny
- 100 g Rýže loupaná
- 50 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 g Sýr balkánský
- 500 g Vepřové maso mleté
- 500 ml Mléko polotučné
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 749 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 53 g
- Sodík 430 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 201.7 mg
- Draslík 450.8 mg
- Vláknina 2365.3 mg
- Vitamín A 2365.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na jednotlivé listy rozdělíme zelí, které ponoříme na dvě minuty do osolené vařící vody, vyndáme a necháme okapat.
-
2
Uvaříme rýži ve dvojnásobném množství osolené vody doměkka. Nastrouháme sýry.
-
3
Připravíme omáčku ze světlé jíšky z másla a mouky, do které přidáme mléko, rozmícháme a 10 minut povaříme.
-
4
Nakrájíme oloupanou cibuli a na dvou lžících oleje osmahneme. Přidáme mleté maso a osmažíme za občasného míchání.
-
5
Do masa zamícháme vařenou rýži, strouhaný tvrdý sýr, vejce, sůl a pepř.
-
6
Náplň rozložíme na listy, listy svineme a zavážeme nití. Rozehřejeme ve větší pánvi dvě lžíce oleje, vložíme závitky a za občasného podlití vodou zakryté podusíme 40 minut na mírném ohni.
-
7
Sundáme nitě a naskládáme do vymazaného pekáče, posypeme balkánským sýrem, zalijeme připravenou omáčkou a v horké troubě 20 minut zapékáme dozlatova.
-
8
Podáváme s bramborovou kaší.