Cupcake s vůní čaje a koření
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 300 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr krupice
- 675 g Cukr moučka
- 200 ml Mléko plnotučné
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 0.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Kardamom mletý
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Cukr skořicový
- 3 polévková lžíce čaj indický sypaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 271 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 20 g
- Sodík 25 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 69.3 mg
- Draslík 16.3 mg
- Vláknina 879.8 mg
- Vitamín A 879.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 82.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kastrólku si nalijeme 200ml mléka a dáme ho vařit. Vložíme do něj 3 lžičky silného indického čaje, 1 lžičku mleté skořice, 2 špetky muškátového oříšku a po špetce mletého zázvoru a hřebíčku. Mléko pomalu vaříme asi 1-2 minuty. Poté mléko odstavíme z plotny, kastrólek zakryjeme a necháme ho zcela vychladnout. Pak ho scedíme.
-
2
Troubu si předehřejeme na 170°C a připravíme formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky.
-
3
Těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, s mletou skořicí, s mletým kardamomem, s jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
-
4
Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi kořeněného čajového mléka.
-
5
Za stálého šlehání přidáme 3 lžíce scezeného čajového mléka s kořením a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
-
6
Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
-
7
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
-
8
Připravíme vanilkový krém: 650g moučkového cukru prosijeme do čisté mísy.
-
9
V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr a po lžicích zbytek scezeného čajového mléka s kořením. Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku. Vychladlé košíčky dáme na mísu, nazdobíme krémem a podáváme, posypeme jemným skořicovým cukrem a servírujeme. Dobrou chuť.