Cupcake s vůní čaje a koření

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 66 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Cukr krupice
  • 675 g Cukr moučka
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 0.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 0.5 kávová lžička Kardamom mletý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Cukr skořicový
  • 3 polévková lžíce čaj indický sypaný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 271 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 25 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 69.3 mg
  • Draslík 16.3 mg
  • Vláknina 879.8 mg
  • Vitamín A 879.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 82.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kastrólku si nalijeme 200ml mléka a dáme ho vařit. Vložíme do něj 3 lžičky silného indického čaje, 1 lžičku mleté skořice, 2 špetky muškátového oříšku a po špetce mletého zázvoru a hřebíčku. Mléko pomalu vaříme asi 1-2 minuty. Poté mléko odstavíme z plotny, kastrólek zakryjeme a necháme ho zcela vychladnout. Pak ho scedíme.

  • 2

    Troubu si předehřejeme na 170°C a připravíme formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky.

  • 3

    Těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, s mletou skořicí, s mletým kardamomem, s jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.

  • 4

    Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi kořeněného čajového mléka.

  • 5

    Za stálého šlehání přidáme 3 lžíce scezeného čajového mléka s kořením a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.

  • 6

    Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.

  • 7

    Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.

  • 8

    Připravíme vanilkový krém: 650g moučkového cukru prosijeme do čisté mísy.

  • 9

    V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr a po lžicích zbytek scezeného čajového mléka s kořením. Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku. Vychladlé košíčky dáme na mísu, nazdobíme krémem a podáváme, posypeme jemným skořicovým cukrem a servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu