Hráškové rizoto se slaninou
Suroviny
- 200 g Hrášek
- 150 g Sýr Fontina
- 20 g Sýr Gran Moravia
- 280 g Rýže Carnarolli
- 100 g slanina farmářská před smaž.
- 2 ks Šalotka
- 0.5 ks Chilli paprička
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 l Bujón zeleninový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1.5 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 412 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 28 g
- Sodík 429 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 49.5 mg
- Draslík 434.1 mg
- Vláknina 5242.3 mg
- Vitamín A 5242.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno, prorostlou farmářskou slaninu na drobné kostičky. Omyté snítky petrželky posekáme nadrobno. Malou červenou chilli papričku rozpůlíme, zrníčka odstraníme a polovinu posekáme na malé kousky. Zralý sýr Fontina nakrájíme na kostičky a odložíme je.
-
2
Dobře promytou rýži necháme v sítu okapat. V hrnci si zpěníme na rozehřátém olivovém oleji cibuli, přidáme slaninu a společně smažíme do doby, až slanina začne růžovět. Přimícháme rýži, sůl, pepř, chilli a chvilku mícháme. Jakmile rýže změní barvu, zalijeme ji přibližně 1/2 zeleninového bujónu a necháme vše vařit asi 10 minut. Postupně do rýže budeme přilévat po 1-2 naběračkách bujón. Vždy, jakmile rýže vstřebá tekutinu, přilejeme bujón (rýže by měla být vždy pod hladinou). Když budeme naposledy přilévat bujón, přimícháme do rýže čerstvý hrášek.
-
3
Uvařené rizoto dochutíme přimícháním petrželky, másla a Fontina sýrem. Porce rozdělíme na talíře. Posypeme nastrouhaným sýrem Gran Moravia a hned servírujeme. Dobrou chuť.