Makovka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 14 g
- Sodík 236 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 119.9 mg
- Draslík 189 mg
- Vláknina 7276 mg
- Vitamín A 7276 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem.
-
2
V misce utřeme rozdrobené droždí s trochou cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.
-
3
Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, zbylým cukrem, strouhanou citronovou kůrou. Rozpuštěným máslem, žloutkem a vykynutým kváskem. Mléka přidáme tolik, abychom vypracovali hladké, nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a na teple necháme kynout. Během kynutí těsto jednou promícháme.
-
4
Z vykynutého těsta vyválíme válečky, z nich upleteme delší housky. Poté je smotáme do „klubíčka“, klademe na plech a necháme ještě alespoň 20 minut kynout.
-
5
Před pečením makovky potřeme rozšlehaným vejcem a silně posypeme mákem. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme, až jsou makovky zlaté.