Makovka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Cukr krupice
  • 30 g Droždí
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Mák - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 490 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 236 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 119.9 mg
  • Draslík 189 mg
  • Vláknina 7276 mg
  • Vitamín A 7276 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečicím papírem.

  • 2

    V misce utřeme rozdrobené droždí s trochou cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.

  • 3

    Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, zbylým cukrem, strouhanou citronovou kůrou. Rozpuštěným máslem, žloutkem a vykynutým kváskem. Mléka přidáme tolik, abychom vypracovali hladké, nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a na teple necháme kynout. Během kynutí těsto jednou promícháme.

  • 4

    Z vykynutého těsta vyválíme válečky, z nich upleteme delší housky. Poté je smotáme do „klubíčka“, klademe na plech a necháme ještě alespoň 20 minut kynout.

  • 5

    Před pečením makovky potřeme rozšlehaným vejcem a silně posypeme mákem. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme, až jsou makovky zlaté.

Komentáře k receptu