Mandlový piškot s jogurtovým krémem
Suroviny
- 100 g Mandle
- 180 g Med včelí
- 200 g Sýr Lučina - termizovaný
- 170 g Ovesné vločky
- 300 ml Jogurt bílý
- 125 ml Mléko acidofilní
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Káva mletá
- 1 polévková lžíce Sirup Golden
- 1 polévková lžíce Sirup zlatý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 378 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 18 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 68.3 mg
- Draslík 319.1 mg
- Vláknina 7345.5 mg
- Vitamín A 7345.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 4.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší pečící formu (asi 20x25cm) si vyložíme pečícím papírem. V mixéru si rozmixujeme loupané pokrájené mandle s ovesnými vločkami. Rozmixovanou směs nasypeme do mísy, přidáme k ní kypřící prášek, vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 2 žloutky, med, acidofilní mléko a vše dobře vymícháme. Těsto by mělo být polohusté a hladké. Ze 2 čerstvých bílků, které mají pokojovou teplotu vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta, které vylejeme do připravené formy. Vložíme ji do středu vyhřáté trouby a piškot pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečený piškot necháme vychladnout.
-
2
Připravíme si jogurtový krém: v míse si vyšlehame hustý smetanový jogurt s Lučinou, medem, zlatým sirupem a vanilkovým extraktem na krém.
-
3
Uvaříme si velmi silnou kávu ze 100ml vody s 1 lžíci mleté kávy a necháme ji vychladnout.
-
4
Vychladlý piškotuvý korpus podélně rozkrojíme na 2 poloviny. Každou polovinu pokapeme z vnitřní strany kávou. Na spodní část naneseme 2/3 krému, na krém položíme (pokapanou stranou) druhou polovinu korpusu. Povrch též pokapeme zbylou kávou, potřeme ho 3/3 krému, ten ozdobíme nastrouhanou čokoládou.
-
5
Piškotový dezert krájíme těsně před servírováním.