Mandlový piškot s jogurtovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Mandle
  • 180 g Med včelí
  • 200 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 170 g Ovesné vločky
  • 300 ml Jogurt bílý
  • 125 ml Mléko acidofilní
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Káva mletá
  • 1 polévková lžíce Sirup Golden
  • 1 polévková lžíce Sirup zlatý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 378 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 68.3 mg
  • Draslík 319.1 mg
  • Vláknina 7345.5 mg
  • Vitamín A 7345.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší pečící formu (asi 20x25cm) si vyložíme pečícím papírem. V mixéru si rozmixujeme loupané pokrájené mandle s ovesnými vločkami. Rozmixovanou směs nasypeme do mísy, přidáme k ní kypřící prášek, vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 2 žloutky, med, acidofilní mléko a vše dobře vymícháme. Těsto by mělo být polohusté a hladké. Ze 2 čerstvých bílků, které mají pokojovou teplotu vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta, které vylejeme do připravené formy. Vložíme ji do středu vyhřáté trouby a piškot pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečený piškot necháme vychladnout.

  • 2

    Připravíme si jogurtový krém: v míse si vyšlehame hustý smetanový jogurt s Lučinou, medem, zlatým sirupem a vanilkovým extraktem na krém.

  • 3

    Uvaříme si velmi silnou kávu ze 100ml vody s 1 lžíci mleté kávy a necháme ji vychladnout.

  • 4

    Vychladlý piškotuvý korpus podélně rozkrojíme na 2 poloviny. Každou polovinu pokapeme z vnitřní strany kávou. Na spodní část naneseme 2/3 krému, na krém položíme (pokapanou stranou) druhou polovinu korpusu. Povrch též pokapeme zbylou kávou, potřeme ho 3/3 krému, ten ozdobíme nastrouhanou čokoládou.

  • 5

    Piškotový dezert krájíme těsně před servírováním.

Komentáře k receptu