New York cheesecake
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 38 g
- Sodík 188 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 166.4 mg
- Draslík 95.2 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve předehřejeme troubu na 170 °C a dáme se do přípravy sušenkového základu. Celozrnné sušenky, nebo grahamové krekry můžeme rozmixovat, nebo je vložíme do čistého plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. Vložíme je do mísy a promícháme s rozehřátým máslem. Otevírací kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Na dno takto takto připravené formy zadní stranou lžíce vtlačíme sušenkovou směs. Obalíme formu potravinářskou fólií a položíme ji do pekáče do poloviny výšky naplněného vodou ( voda nesmí po zahřátí z pekáče přetékat nebo vtékat do formy ).
-
2
Připravíme náplň. Ručním elektrickým šlehačem šleháme v míse smetanový sýr, sbíranou smetanu ( clotted cream ), crème fraîche, cukr, vejce a vanilkovou pastu. Vzniklou směs nalijeme na sušenkový základ a formu ve vodní lázni vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct 45 - 60 minut, až do ztuhnutí hmoty, uprostřed však musí zůstat měkké místo. Po vyjmutí formy z trouby necháme cheescake zchladnout ( jeho výška se sníží ), troubu ale nevypínáme.
-
3
Připravíme polevu. Ušleháme v míse zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a vzniklou polevou povrch cheesecake potřeme. Vložíme znovu do trouby a pečeme dalších 10 - 15 minut.
-
4
Vyjmeme cheescake z vodní lázně, uvolníme od ráfku, aby nepopraskal povrch a ve formě necháme zcela vychladnout. Po vychladnutí vložíme do lednice a chladíme nejméně 3 hodiny.