Hráškovo-smetanový krém s vepřovou šunkou
Suroviny
- 200 g Hrášek mražený
- 550 g dušená šunka výběrová 85%masa
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Vegeta
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 20 g
- Sodík 216 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 26.6 mg
- Draslík 251.9 mg
- Vláknina 11185.6 mg
- Vitamín A 11185.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme na plátky.
-
2
V kastrólku na rozehřátém másle zpěníme za stálého míchání cibuli s česnekem. Pak ji zalijeme 350 ml horké vody. Jakmile se začne voda vařit, vložíme do ní promytý mražený hrášek a uvaříme ho doměkka. Vaříme 10-12 minut. Ochutíme ho solí, bílým pepřem. Z uvařeného hrášku odebereme 4 lžíce a odložíme stranou.
-
3
Tyčovým mixérem ostatní hrášek i s vodou rozmixujeme dohladka, pak přimícháme smetanu, přidáme na kostičky pokrájenou šunku, přivedeme polévku téměř k varu a podle chuti ji dosolíme. Pak polévku odstavíme z plotny.
-
4
Na talíře nalejeme horký hráškový krém, přidáme do něj po 2 lžicích uvařený hrášek, ozdobíme petrželkou a podáváme.