Rizoto s cuketou, rajčaty a sýrem pro děti
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 114 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 5 g
- Sodík 9 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 3.3 mg
- Draslík 256 mg
- Vláknina 3125 mg
- Vitamín A 3125 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou cibuli pokrájíme velmi nadrobno. Mladou cuketku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Tvrdý sýr nastrouháme na malém struhadle. Rajčata omyjeme, ponoříme je do misky s horkou vodou na 30 sekund, pak je zchladíme pod tekoucí vodou a oloupeme. Rozkrojíme je na poloviny, lžičkou vydlabeme semínka a dužinu pokrájíme nadrobno.
-
2
V sítu dobře promyjeme rýži basmati, dáme ji do rendlíku, zalijeme ji vodou a přivedeme ji pod pokličkou k varu. Pak hned snížíme teplotu a vaříme ji asi 10-12 minut (nejlépe ji uvaříme přesně podle návodu). Uvařenou rýži scedíme a necháme v sítu odkapat. Vidličkou horkou rýži v sítu občas načechráme.
-
3
Mezitím, než se rýže uvaří, v hlubší pánvičce na másle a oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájenou cuketu a rajčata. Směs restujeme 1-2 minuty, přilejeme 50 ml vody a pod pokličkou zeleninu dusíme asi 18-10 minut doměkka. Jakmile je zelenina měkká, rozmačkáme ji případně vidličkou, přimícháme sýr a jakmile se roztaví zamícháme do zeleniny rýži.
-
4
Čerstvé rizoto podáváme teplé.