Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 22 g Droždí
  • 220 g Mouka polohrubá
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 200 g Čokoláda na vaření
  • 250 g Čokoláda na vaření
  • 120 g Cukr moučkový
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 375 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Pomeranče
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 1 polévková lžíce Likér pomerančový
  • 1 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 3 polévková lžíce Čokoláda hořká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 637 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 102 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 108.3 mg
  • Draslík 173.8 mg
  • Vláknina 9848 mg
  • Vitamín A 9848 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 181.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a zalijeme je 2-3 lžícemi vlažného mléka a necháme zkynout.

  • 2

    Čokoládu na vaření nalámeme do menšího rendlíku a ve vodní lázni ji rozpustíme.

  • 3

    Z celého omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru.

  • 4

    Do větší mísy si prosijeme polohrubou mouku s práškovým kakaem. Dortovou formu si pečlivě vyložíme pečícím papírem.

  • 5

    V druhé míse utřeme do pěny máslo s moučkovým cukrem, pak přidáme rozšlehaná vejce a směs znovu utřeme do nadýchaného krému. Ke krému nakonec postupně přimícháme rozpuštěnou čokoládu, ovocný likér a pomerančovou kůru. Do mouky přimícháme kvásek a postupně do mouky budeme střídavě přidávat mléko a vyšlehaný krém - těsto důkladně propracujeme, nalijeme ho do dortové formy a necháme 20 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 170°C.

  • 6

    Formu s vykynutým těstem dáme do trouby a pečeme 30 minut. Upečený dort necháme vychladnout.

  • 7

    Připravíme si polevu: Do rendlíku nalámeme čokoládu na vaření, přidáme k ní smetanu a rendlík postavíme do horké vodní lázně. Za stálého míchání se čokoláda rozpustí a spojí v hladkou polevu. Tou potřeme vychladlý povrch dortu a ještě než poleva zatuhne, posypeme ji zlehka kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami, které nastrouháme z hořké čokolády.

Komentáře k receptu