Piškotový koláč s krémem a ovocem
Suroviny
- 100 g Jahody zahradní
- 100 g Maliny
- 100 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 210 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Cukr krupice
- 100 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Citrony
- 1 ks Kiwi
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 l Mléko plnotučné
- 1 kg Fazole bílé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1048 kcal
- Sacharidy 154 g
- Tuky 30 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 120 g
- Cholesterol 541 mg
- Draslík 2402.3 mg
- Vláknina 44231.9 mg
- Vitamín A 44231.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 807.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky dáme 3 žloutky, přisypeme moučkový cukr, přidáme změklé máslo, špetku soli, citronovou kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Rukama směs promícháme a uhněteme hladké těsto.
-
2
Těsto namačkáme do koláčové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Na několika místech těsto propícháme vidličkou, rozprostřeme na něj pečicí papír a zatížíme fazolemi (nebo jinou zátěží.) Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut.
-
3
Příprava krému: Mléko vlijeme do kastrůlku a spolu s kůrou oloupanou z citronu zahříváme.
-
4
V misce šleháme žloutky s cukrem do zhoustnutí. Kůru z mléka vyjmeme a za stálého míchání metličkou přidáváme do mléka žloutkovou směs. Přidáme ještě špetku soli a prosátou mouku. Když krém zhoustne, odstavíme z plotny a necháme chladnout.
-
5
Z upečeného korpusu odstraníme fazole a papír, na korpus nalijeme vychladlý krém a rozetřme po celé ploše. Uložíme na 1 hodinu do chladničky.
-
6
Koláč potom ozdobíme čerstvým, omytým ovocem.