Květák se sýrovo-bylinkovou strouhankou
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
- 100 g Strouhanka
- 2 kávová lžička Citrónová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Květák
- 1 špetka Pepř bílý
- 0.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Mandle loupané
- 1 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 456 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 32 g
- Sodík 658 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 20.7 mg
- Draslík 1071.5 mg
- Vláknina 15939.2 mg
- Vitamín A 15939.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 163.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme ji hodně nadrobno. Loupané mandle a ořechy pokrájíme na menší kousky.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo s lžíci oleje. Na něm si osmažíme strouhanku dozlatova. Přibližně v polovině smažení přimícháme mandle a ořechy. Usmaženou strouhanku necháme mírně vychladnout, pak do ní přimícháme jemně nastrouhaný parmezán a petrželku.
-
3
Připravíme dresing: ve sklenici rozmícháme olivový olej s citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem.
-
4
Očištěný a omytý menší květák rozebereme na růžičky, košťál odkrojíme a růžičky uvaříme v páře (v pařáku na knedlíky). Vaříme do poloměkka přibližně 7 -10 minut. Poté květák vyjmeme, odložíme do mísy, polijeme dresingem a zlehka, ale důkladně, promícháme. Každou porci na talíři posypeme strouhankou a hned podáváme.