Karamelový puding s medem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 253 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 7 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 194.3 mg
- Draslík 20.5 mg
- Vláknina 26.7 mg
- Vitamín A 26.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 568.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme karamel: na pánev nasypeme 100g cukru, přidáme med a vodu. Směs pomalu zahříváme a mícháme do doby, až se vše rozpustí a vznikne hustá omáčka. Pokud by nám směs začla tuhnout, zvýšíme na chvilku teplotu. Poté karamel nalijeme do připravených formiček, které jsme předem vložily do hlubšího plechu. Troubu předehřejeme na 180°C.
-
2
V misce vyšleháme žloutky se 100g cukru do pěny. Do menšího kastrólku nalijeme mléko, přimícháme semínka z celého vanilkového lusku a za stálého míchání přivedeme mléko téměř k varu, poté ho odstavíme z plotny. Pomalu teplé mléko přiléváme do žloutkové pěny a důkladně vše promícháme. Vzniklý krém nalijeme do formiček na karamel.
-
3
Plech opatrně vložíme do předehřáté trouby na 180°C, k formičkám přilijeme opatrně do 2/3 vařící vodu a pečeme 5 minut. Pak snížíme teplotu na 160°C a pomalu puding pečeme 35-40 minut dozlatova.
-
4
Po upečení puding vyklopíme z formiček na dezerní talířky, ozdobíme podle chuti a podáváme.