Meruňkové muffiny s kukuřičnými lupínky
Suroviny
- 80 g Meruňky sušené
- 200 g Mouka polohrubá
- 50 g Zakysaná smetana
- 80 g Kukuřičné lupínky
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Jedlá soda
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 3 polévková lžíce Hrozinky
- 2 polévková lžíce Mandle loupané
- 4 polévková lžíce Třtinový cukr
- 4 polévková lžíce Džem meruňkový
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Likér meruňkový
- 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 729 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 123 g
- Sodík 231 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 36.4 mg
- Draslík 309.8 mg
- Vláknina 7755.8 mg
- Vitamín A 7755.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Omyjeme sušené meruňky, rozkrájíme je na proužky. 3 lžíce zlatých hrozinek omyjeme a necháme okapat.
-
2
Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, solí a jedlou sodou. Přidáme 2 lžíce nahrubo strouhaných loupaných mandlí a okapané hrozinky. Směs znovu důkladně promícháme. Ve druhé míse vyšleháme změklé máslo s třtinovým cukrem do pěny. Poté přidáme zakysanou smetanu a znovu vše vyšleháme. Postupně k máslu vmícháme sypkou směs.
-
3
Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout, vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků.
-
4
Připravíme polevu: do rendlíku přes sítko propasírujeme meruňkový džem, přimícháme lžíci vody a lžíci meruňkového likéru. Meruňkovou polevu zahřejeme a důkladně vymícháme, vychladlé muffiny potřeme, posypeme kukuřičnými lupínky, polevu necháme zatuhnout a servírujeme.