Klášterní máslové krupicové knedlíky s pórkem
Suroviny
- 500 g Krupice dětská
- 200 g Pórek
- 150 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Žemle tuková
- 8 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 4 l Voda pitná
- 5 dl Zeleninový vývar
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1115 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 57 g
- Sodík 649 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 553.7 mg
- Draslík 248.4 mg
- Vláknina 1919.3 mg
- Vitamín A 1919.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle pokrájíme na kostičky, které osmažíme do zlatova v teflonové pánvi nasucho. Poté je vložíme do velké mísy. Do misky vsypeme krupici, přelijeme vlahým rozpuštěným máslem a necháme nabobtnat. Ve větší misce dobře vyšleháme 8 vajec se lžičkou soli a pepřem, přilijeme k nim zeleninový vývar, znovu prošleháme. Touto směsí zalijeme žemle. Přidáme krupičku s máslem, promícháme a necháme odpočinout.
-
2
Mezitím očistíme a omyjeme pórek, který v pánvi na rozpáleném másle zpěníme. Jakmile trochu zchladne, přidáme ho k žemlím i s omastkem. Znovu těsto zpracujeme, dáme na pomoučený vál a rozkrájíme na 8 stejných dílů. Z každého dílu vytvoříme malou šišku knedlíku.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 0,5 lžicí soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a pomalu je vaříme 15 minut, poté je s citem otočíme, vaříme dalších 15 minut.
-
4
Uvařené knedlíky vyjmeme, potřeme čerstvým máslem a podáváme.