Klášterní máslové krupicové knedlíky s pórkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Krupice dětská
  • 200 g Pórek
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Žemle tuková
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 4 l Voda pitná
  • 5 dl Zeleninový vývar
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1115 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 649 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 96 g
  • Cholesterol 553.7 mg
  • Draslík 248.4 mg
  • Vláknina 1919.3 mg
  • Vitamín A 1919.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 61.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žemle pokrájíme na kostičky, které osmažíme do zlatova v teflonové pánvi nasucho. Poté je vložíme do velké mísy. Do misky vsypeme krupici, přelijeme vlahým rozpuštěným máslem a necháme nabobtnat. Ve větší misce dobře vyšleháme 8 vajec se lžičkou soli a pepřem, přilijeme k nim zeleninový vývar, znovu prošleháme. Touto směsí zalijeme žemle. Přidáme krupičku s máslem, promícháme a necháme odpočinout.

  • 2

    Mezitím očistíme a omyjeme pórek, který v pánvi na rozpáleném másle zpěníme. Jakmile trochu zchladne, přidáme ho k žemlím i s omastkem. Znovu těsto zpracujeme, dáme na pomoučený vál a rozkrájíme na 8 stejných dílů. Z každého dílu vytvoříme malou šišku knedlíku.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 0,5 lžicí soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a pomalu je vaříme 15 minut, poté je s citem otočíme, vaříme dalších 15 minut.

  • 4

    Uvařené knedlíky vyjmeme, potřeme čerstvým máslem a podáváme.

Komentáře k receptu