Pečená vejce ve smetanové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cibule
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 7 dl Voda pitná
  • 3 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1 dl Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 713 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 325 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 471 mg
  • Draslík 242.8 mg
  • Vláknina 2345.2 mg
  • Vitamín A 2345.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 132 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku v 7 dl vody uvaříme 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut, vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Cibule očistíme a pokrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme máslo (50 g), cibuli zpěníme a usmažíme ji dozlatova.

  • 2

    V misce vyšleháme sladkou i zakysanou smetanou, ochutíme ji solí, pepřem, hořčicí. V rendlíku rozehřejeme máslo (60 g), přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Přidáme ochucenou smetanu a za stálého šlehání pomalu uvaříme omáčku dohladka. Vaříme ji přibližně 10 minut. Poté omáčku odstavíme z plotny a vmícháme do ní nastrouhaný sýr. Cibuli vložíme do pekáčku vytřeného máslem (50 g), na ně poklademe čtvrtky vajec, zalijeme je připravenou omáčkou a dáme je do předehřáté trouby na 220 °C péct. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Porce dáme na talíře, posypeme pažitkou a hned servírujeme.

Komentáře k receptu